Často kladené dotazy

Co potřebujete vědět o mastích?

Masti patří k nejrozšířenějším a také nejoblíbenějším přípravkům přírodní medicíny. Pro své vlastnosti jsou bylinné masti při mnoha kožních problémech nenahraditelné, a to i přes značné rozšíření různých jiných kosmetických výrobků.

Vlastnosti mastí

Masti jsou tvořeny masťovým základem a účinnou látkou, obvykle jsou bílé nebo nažloutlé barvy. Masti mají polotuhou konzistenci a snadno se dají rozetřít do lidské pokožky. Masti se často užívají v případě, kdy je kůže zesláblá.

 

Základem je tuk

Základem všech mastí jsou oleje a tuky, které se dělí podle svého původu: ten může být rostlinný nebo živočišný. Masti některých společností mohou mít svůj základ v ropě, těm se ovšem firmy, které dodržují tradiční receptury, raději vyhýbají a umělé základy do mastí nepoužívají.

 

Druhy masťových základů

Mezi nejkvalitnější tuky užívané při výrobě mastí patří čištěné vepřové sádlo. Představuje jak kvalitní nosič léčivých látek obsažených v bylinách, tak také prostředek k léčbě různých dermatitid. Navíc se svým složením hodně podobá lidskému tuku, z toho důvodu se velmi dobře vstřebává do lidské pokožky. Vepřové sádlo je extrahováno horkou parou, a proto neobsahuje žádné alergizující složky (škvařené ano). V současnosti nejsou známy případy alergie, které by vepřové sádlo mohlo vyvolat. Považuje se za jeden z nejkvalitnějších základů mastí.

Masťové základy z ropy jsou např. parafín nebo vazelína. K základům s rostlinným původem řadíme různé druhy olejů (slunečnicový, ricinový, olivový ad.), glycerol nebo škroby. Základy do mastí mohou být i uměle vytvořeny, k těmto průmyslově vyráběným patří např. silikonové oleje, makrogoly či syntetické glyceridy.

Výběr masťového základu je jeden z nejdůležitějších kroků, který nás dovede ke skutečně kvalitní masti. Proto by měl zákazník při koupi masti dbát na to, z čeho byla mast vyrobena.

 

Jak vybrat kvalitní mast

Konkrétní složení mastí závisí na jednotlivých výrobcích. Masti se stejným názvem a podobným složením – ale od různých výrobců – můžou působit rozdílně. Důležité je nepodcenit masťový základ produktu: žádné syntetické či jinak uměle vytvořené látky nenahradí kvalitní čištěné vepřové sádlo, které má vynikající promašťující schopnosti a pro výrobu mastí je ideální.

Při výběru mastí je třeba vybírat takového výrobce, který má s výrobou mastí dlouholeté zkušenosti a využívá tradiční, osvědčené receptury, často děděné z generace na generaci. Výrobce kvalitních mastí do nich používá přímo byliny, jejichž kvalitu může garantovat. Kvalitní výrobce se pozná také podle sortimentu – protože se v bylinách a výrobě mastí dobře vyzná, nabízí často širokou nabídku právě bylinných mastí.